30 juni 2012

I teorin och praktiken?

Alltså jag bara måste ta upp det! (haha låter riktigt mesig jag vet) Hur många gånger som helst hör man "jag skulle göra allt för dig" och "hoppar du så hoppar jag" visste det är fint att säga det i just det ögonblicket men när det väl kommer till kritan, när man måste hoppa, när man måste hålla vad man lovat, gör man det då? Skulle man hals över våg slänga sig över kanten på ett stup? "Man säger det bara på skoj det är inget man lovar!" Det är just det jag säger ju!

Det här hände till exempel under en SO lektion i skolan när vi läste lag och rätt. Vi hade just sätt en film om en person som vittnade för sin kompis skull, trots att han blivit hotat av de som utförde brottet. Vår lärare frågade oss om vi skulle vittna om vi var i samma situation. Alla räckte upp handen. Alla utom jag och tre till.

I teorin låter det bra att man skulle vittna för sin kompis skull, men hur många skulle göra det i praktiken? Hur många skulle ta steget ut och riskera att falla? Jag räckte inte upp handen för att jag inte kunde veta säkert, liksom hur kan jag veta om jag skulle göra det om det verkligen hände? Jag ville inte bara räcka upp handen för att det "såg bra" ut, för att det skulle imponera om jag skulle göra så för en kompis. För vad säger en handuppräkning om hur jag verkligen skulle reagera. Ingenting. Ja, jag vet att det låter konstigt att jag hakar upp mig på "en SO lektion" och att jag tar så allvarligt på en FRÅGA. Lev med det!

Det ovan var bara ett exempel. Många (även jag) tänker först och främst på hur vad man säger påverkar andra, eller framför allt, vad man INTE säger. Som om jag skulle säga att jag skulle vittna för min kompis så kanske ingen riktigt reagerar på att jag säger det, ingen skulle komma ihåg det senare eller ens bry sig. Däremot om jag säger att jag inte skulle göra det eller inte säger något alls så drar de flesta slutsatsen att jag inte bryr mig om mina vänner. Men det här var, än en gång, bara ett exempel.

Mina tankar om det här dök upp när jag läste Vad mina vänner inte vet. I den boken tänker Sophie väldigt ofta på hur folk skulle reagera om hon blev tillsammans med Murphy, vilket är bra. Författaren är uppenbarligen inte blind för sanningen, ingen skulle bli ihop med någon som är en så kallad "tönt" eller "super ful" (låter hårt men sanningen svider) eller en som nämns vid namn så fort någon gör bort sig, UTAN att tänka igenom hur andra skulle reagera. Man behöver inte själv ha fördomar, eller tycka att någon är ful för att för en mikrosekund inte tänka igenom hur andra reagerar. Spela inte dum, du med!

Hur skulle du göra? skulle du hoppa?

Förlåt, dum fråga. De flesta skulle i teorin hoppa, de som "verkar" rätt men i praktiken? Jaaa, där är det en annan sak.

29 juni 2012

Sommarlån #2

Efter böcker på vers, serier om magiska platser, systrar i magiska jeans och en fallen ängel följer en rad av olika böcker på svenska som inte ingår i några serier. Jag skulle ljuga om jag sa att jag var en person som enbart läser serier. Älskar i alla fall små korta böcker då det känns som om man läst mer då *host, host* :)
Jag såg honom först! -Eva Susso
Pojken i randig pyjamas -John Boyne
Affection -Martin Jern
Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag -Sara Ohlsson
En liten chock -Johanna Lindbäck
Mitt klimatkatastrofala liv -Saci Lloyd
Kapitulera omedelbart eller dö -Sanne Näsling
magic.cirkle.com -Gunilla Ambjörnsson
Flyga högt - Katrina von Bredow

Länge har jag planerat att läsa fortsättningen på döden i dina ögon och just därför har jag inte läst dom än (jag är som jag är) nu har jag i alla fall båda två hemma, tummen upp :)
Slutet -Rachel Ward
Arvet -Rachel Ward

På senare tid tycker jag att jag ser lite var stans att folk har börjat läsa mer av David Levithan. Jag tror att jag är en person som lyssnar på vad folk säger för trots att den första boken jag läste av han inte gav något vidare bra intryck har jag lånat två till skrivna av honom :)

Wide awake -Davit Levithan
Nick & Norah's infinite playlist -Rachel Cohn and David Levithan


Här kommer lite fler random böcker utan någon speciell serie (förutom hunger games då). Ser du boken som är tredje nerifrån och andra uppifrån? Bästa. Boken. Någonsin! Läste precis ut den för fjärde gången nu :)
Den översta boken är en bok som jag redan första dagen i 7:an lade märke till, jag försälskade mig i omslaget! Dock läste jag aldrig på baksidan och eftersom jag inte läst en enda engelsk bok i början av 7:an lånade jag den aldrig men nu är det alltså dags :D

City of beasts -Isabel Allende
The Hunger Games -Suzanne Collins
Boy 2 Girl -Terence Blacker
Before I Fall -Lauren Oliver

27 juni 2012

Favorit Citat -THG


Timthumb_large
Det bör kanske påpekas att det här citatet inte är med i filmen utan enbart boken. Jag kan inte fatta att de inte tog med det! Hur svårt kan det vara att lägga in en extra replik? Det fanns ju till och med ett perfekt tillfälle! Jaja, inte värt att klaga. Älskar det här citatet i alla fall ^^

26 juni 2012

Vad mina vänner inte vet

Titel: Vad mina vänner inte vet
Författare: Sonya Sones
Original språk:
Engelska
Original titel: What my mother doesn't know
Serie: del 1 av två
Antal sidor: 254 s 
Genre: Romantik (skriven på vers)
Språk: Svenska

Vinterlovet segar sig fram för Sophie som är ensam kvar i stan. Vännerna har åkt på solsemester med sina familjer. Men så händer något ...

På en bänk på konstmuseet börjar skolans ärkenörd Murphy prata med Sophie och innan Sophie förstår hur det kunde hända, ses de varje lovdag - åker skridskor på sjön, tecknar på kaféer, klär julgranen hemma hos Murphy.

Sophie försöker med alla medel att värja sig mot Amors tusen pilar. För inte kan hon väl vara kär i den där tönten? Eller kan hon? Och vad ska kompisarna säga när de får veta vem Sophie är kär i?

Kanske har du läst dikter som är skrivna på vers men har du läst någon bok? Det hade inte i alla fall jag förrän nu. Och har du inte käst något på vers ska jag bara ta att påpeka att tekten inte ska rimma!

Då texterna är så korta måste författaren verkligen välja orden med omsorg för att texten ska flyta på ordentligt utan att bli jobbig att läsa. Sonya Sones har inte bara lyckats med det utan hon har också verkligen lyckats med att skriva boken ur en tonårings perspektiv. I alla fall jag tyckte att boken kändes både realistisk och logisk som bara tusan. Man kunde verkligen tänka sig in i Sophies situation.

Vad mina vänner inte vet är en riktig "sidvändare" man hinner knappt vända klart sidan innan man läst klart och måste vända blad igen. Jag tyckte verkligen att det var super kul att läsa en bok på vers och kommer försöka läsa fler såna i fortsättningen.

Även om jag inte tycker att boken är något riktigt "omläsningsmaterial" tycker jag att den var riktigt bra med ett bra språk, flyt i texten. Dock så kändes handlingen särskilt lockande och jag tror inte jag skulle läst boken den inte varit skriven på vers då jag tror att de hela skulle bli lite för tråkigt annars. Med allt jag skrivit i åtanke får Vad mina vänner inte vet 3 av 5 hjärtan av mig. 



25 juni 2012

Sommarlån #1

Innan skolan slutade tog jag och mina kompisar flera turer till biblioteket för diverse sommarlån. Samtidigt lånade jag också massa böcker från stadsbiblioteket och här nedan följer nästan alla böcker jag har tänkt att läsa i sommar! :)

Stop Pretending -Sonya Sones
What my mother doesn't know -Sonya Sones
What my Girlfriend doesn't know -Sonya Sones
En sån där vidrig bok där mamman dör -Sonya Sones


Fyra böcker skrivna av Sonya Sones, alla är skrivna på vers och var riktigt bra :) (har läst alla redan, visserligen de två i mitten på svenska)
Sen följer serien om Narnia! Jag har lånat alla på stadsbiblioteket och den ända som saknas här är del två the lion, the witch and the wardrobe men den är jag först i kön på, på stadsbiblioteket :)

The Last Battle -C.S Lewis
The Silver Chair -C.S Lewis
The Voyage of the Dawn Treader -C.S Lewis
Prince Caspian -C.S Lewis
The Horse and His Boy -C.S Lewis
the Magician's Nephew -C.S Lewis


Efter det följer Fallen ängel och dess fortsättning på engelska :) jag försökte läsa serien en gång och tyckte den var skit dålig men efter mycket tjat av mina vänner tänker jag ge den en chans till :)

Hush, Hush -Becca Fitzpatrick
Crescendo -Becca Fitzpatrick
Systrar i jeans serien är en sådan serie som jag alltid tänkt att läsa men aldrig läst så varför inte nu på sommarlovet? :)

Systrar i Jeans -Ann Brashares
Andra Sommaren -Ann Brashares

24 juni 2012

Konfirmationsläger!

Imorgon drar jag iväg på ett två veckors långt konfirmationsläger :) (ska bli superkul :D) Under tiden kommer schemalagda inlägg publiceras på bloggen :) Ville bara förvarna lite ;) Ha det så bra i alla fall! (det här är det kortaste inlägget jag någonsin skrivit) ^^

22 juni 2012

Glad midsommar?



Hur är det man säger egentligen? 

God midsommar som i God jul?

eller kanske

Glad midsommar som i Glad påsk?

eller säger man kanske bara grattis som när någon fyller år? nja, kanske inte.

Hur säger du?

För mig går God midsommar bort direkt för vad är det som är gott? visserligen är jordgubbarna man oftast brukar äta goda men god midsommar blir liksom fel.
Glad midsommar blir också fel då jag känner att det bara inte låter rätt. Det klingar inte rätt!
Kanske säger man inte något alls? jaja, alla gör på sitt sätt :)

 För mig får det väl helt enkelt bli, Ha En Bra Midsommar!





20 juni 2012

15 år!

Idag. Är. Det. Min. Födelsedag.
Jag tror inte på att bara för att man fyller så förändras man över en natt, det är nog mer så att när man fyller jämför man med förra året och då ''vips!'' så märker man att man har förändrats :)
När jag kollade igenom gamla bilder idag hittade jag mitt skolfoto från 7:an. Vilket är när skolan börjar två år sedan.
Det var inte förrän bilden låg i min hand som det slog mig. På enbart två år har jag förändrats TOTALT till utseendet :o men om mitt sätt har förändrats (till det bättre eller det sämre) kan bara mina kompisar svara på (:

Hittade inte bilden från 7:an på datorn men här är en bild från när jag
var runt 7 år, det är jag till höger. Till vänster står min
bästaste vän Ananda :)<3

Här är jag för 2 månader sen typ (har klippt håret sen dess)


Till och med om du inte "känner" mig måste se en skillnad :)



Jag känner att hela juni månad har jag uppdaterat bloggen rätt så ofta (vilket kan ha att göra med att skolan blev slappare tills den slutade helt) men nu har jag inte skrivit något på 4 dagar. Haha, det är egentligen ingenting från hur lång tid det förut gick mellan varven men jaja :)

16 juni 2012

Gladiatorerna!

Hur taggad kan man bli? Okej, kanske lite svårt att svara på. Men tänk dig en supertaggad person och så dubblar du den personen och.... wohla! Där har du mig ^^ Idag bär det av mot Karlstad med mina två underbara vänner Frida och Anna, vi ska se gladiatorerna LIVE :D Vi kommer samlas någon timme innan och fixa plakat att ta med och efteråt kommer vi sova över :D Kul som sjutton kan jag lova att det blir, har laddat min kamera och ska ta tusen kort ^^


För att göra det här inlägget lite bokrelaterat också kommer det här en liten uppdatering angående mina "bokrelaterade" nyårslöften :)

Jag har läst 40 av 100 svenska böcker vilket betyder att jag måste se till att läsa ikapp lite nu under sommaren då jag ligger efter i planeringen.
Jag har läst 4 av 10 engelska böcker och jag är nästan säker på att jag kommer klara av det målet utan tvekan bara nu under sommaren.
Jag har läst 0 av 1 tysk bok men jag har lånat hem en som jag ska försöka läsa när tiden kommer (har ett förvånansvärt späckat schema för att det ska vara sommarlov)

Tack och hej från en taggad tjej! ;)

15 juni 2012

Ny design

Nej du har inte blivit blind och nej du har inte tappat minnet. Ja jag har faktiskt bytt design!
Om tre dagar "firar" min blogg 5 månader eller vad man ska säga och under hela den tiden har jag inte ändrat designen någon gång så det var på hög tid!

Nu är det gjort i alla fall, hoppas du gillar den! :)

12 juni 2012

En till tävling jag försöker att vinna!

Jag har en ny taktik, lyssna på det här! Om man är med i flera tävlingar i veckan måste man vinna tillslut? right? Så med andra ord kommer jag från och med nu (och några veckor framåt) försöka vara med i så många tävlingar som möjligt och på så sätt vinna hela tiden :D det är i alla fall en taktik värd att testa!
Här är i alla fall en tävling jag är med i nu och även om det försämrar mina chanser att vinna tycker jag att du också ska vara med, så vad väntar du på? Klicka HÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄR för att kunna delta!
Priset för denna tävling är boken Härligt oärlig. Har hört att den ska vara bra men det är bättre om du bildar din egen uppfattning :)

Tipsa mig gärna om tävlingar som dyker upp, jag deltar mer än gärna (om du inte fattade det från det jag skrev ovan) :D

11 juni 2012

Älskar den!

I met a boy,
I met a boy last night
when me and the girls were out
It was Peace and Love, a festival down town
in my home town and
it was music and it was people everywhere
when I saw him standing there
He was the cutest,
he was the cutest thing i had ever seen


Här kommer ännu en reklamfilm som jag tycker är bara för gullig! :D
Eller här kommer två, fast egentligen är det samma reklam bara det att den översta är 30 sekunder och den understa är 60. Det är den översta som går på tv just nu :) Ta dig en och en halv minut och se dessa två, det kan du väl unna dig själv? ^^




De är bara för söta! Kunde inte låta bli att påpeka det x)

10 juni 2012

Klassresa!

(skulle publicerats i Lördags förmiddag men något gick fel, spela bara med)

Ja då ska man iväg, precis som de flesta andra klasser, på klassresa :D eller nja, klassresa kanske man inte kan kalla det då hälften av klassen inte kommer för att de inte vill och den är arrangerad på enbart helgen och inte någon skoldag alls :( Men ja ja kul blir det i alla fall!

Tack vare den underbara tekniken så publiceras det här inlägget automatiskt så när du läser det här (under förutsättningar att det är 9-10/6) så befinner jag mig med mina vänner någonstans i Ånnaboda där vi antingen badar, äter, spelar fotboll eller något annat kul!

Aktuella boken just nu är En sån där vidrig bok där mamman dör och för att hedra den tänkte jag testa att skriva resten av inlägget på vers! (haha, det är okej att skratta åt mig om du har läst någon bok på vers, för annars vet du ju inte om jag skriver rätt. Eller?)


Jag skulle ljuga
om jag sa
att jag inte längtade
tills skolan var slut.

För till skillnad
från alla andra
så slutar vi

en hel
vecka
senare!

Ja jag vet
det är jävligt orättvist
men vad kan man göra
om man bara är
en ynka elev?

Det här gick ju sådär
nu vet jag i alla fall
att jag aldrig
ska skriva 
på vers!

Eller kanske ska jag?
För på så sätt
har ni alla
något
att skratta åt.

Och alla har väl hört
att ett gott skratt
förlänger
livet.

Men jag måste medge
att det här
var rätt så kul!

7 juni 2012

Tecknad film!

Fantastiskt! Absolut fantastiskt att alla i tecknade filmer tänker personerna i fråga på giftermål så fort man ser någon. Här om dagen såg jag två tecknade filmer som jag också sett när jag var liten (man måste ju färska upp minnet) filmerna var i alla fall Anastasi och Aladdin. Så fort Demitry får reda på vem Anastasi är så säger han något i stil med "Prinsessor gifter sig inte med kökspojkar"

Varning för spoiler! (och dålig kvalite + ljud) se vid --> 0.45 sek



Sen kommer vi till Aladdin, redan efter 25 minuter in i filmen säger han "Hon måste gifta sig med en prins, hon förtjänar en prins" och blablabla

Varning för spoiler och annat konstigt, börja se vid minut 11!


Det här klippet är lite konstigt med andra saker inblandat men vid minut 11 och någon minuter framåt ser du var jag menar! (sen kommer något konstigt jag inte vet vad det är, jaja det var den ända videon med den repliken jag letade efter som jag kunde hitta)

Vet inte om det är gullig eller sorgligt, en sak är säkert, det är tecknat! Fast det är så skönt att se på tecknad film, man behöver inte tänka riktigt. Det är inte så att om man missar fem minuter mitt i så fattar man inte resten av filmen som det kan vara på mer "avancerade" filmer. Förresten så älskar jag lyckliga slut :D är man på ett segt humör passar alltid tecknat!

6 juni 2012

Stephen Fry Vs. Jim Dale

När du ser dessa två namn vet du kanske direkt vilka de är. Stephen Fry och Jim Dale. Om du inte gör det, låt mig förklara. Till ytan kan de båda verka väldigt lika, båda är skådespelare, båda är vana att vara framför tv, båda är kända inom ämnet litteratur och jo just det, båda läser in böcker på CD. Men om de är nu så pass lika, vad är problemet? 

Jo, här sitter man och lyssnar på Harry Potter and the Philosopher's Stone i godan ro. Allt är bra, berättelsen är spännande (hur skulle det kunna vara annat, hallå? Harry Potter!) och när den är slut är det nästan svårt att lämna tillbaka den till biblioteket. I tröst om att Harry Potter historien fortsätter vidare i sex böcker till lämnar jag tillbaka den i alla fall. När man sedan har piggats upp av tyngden av Harry Potter and the prisoner of azkaban i väskan (del två fanns inte inne på biblioteket för tillfället) faller humöret direkt när man stoppar i CD:n. INLÄSAREN ÄR UTBYTT! och denna inläsare (Jim Dale) är inte alls lika bra som Stephen Fry, inte på långa vägar! Han drar ut på sammansatta ord, han överdramatiserar vissa händelser och hans sätt att försöka spela de olika personerna är bara läskigt! Och han som ska vara skådespelare? Han kan inte varit någon särskilt bra. För att orka lyssna på en hel bok behövs en bra berättare som håller historien vid liv. Jim Dale får mig bara att vilja stänga av CD:n för gott! Vad ska jag ta mig till?!

Men sen! (Nu är det dags för det oväntade lyckliga slutet!) Vid närmare efterforskning har jag upptäckt att Stephen Fry visst inte blev utbytt! Både Stephen Fry och Jim Dale har läst in serien, alltså jag känner mig lite korkad som inte tänkte på att flera läst in den men jaja. Stadsbiblioteket har i alla fall inte alla med Stephen Fry så jag får väl ta och skriva ett mail till de och be dom att skicka efter resten av alla CDs som är upplästa av Stephen Fry. Valmöjligheter är bra ibland men i detta fall skulle jag enbart vilja att Stephen Fry läst in Harry Potter så man slapp få en hjärtattack! 

Okej jag borde kanske inte vara så hård mot Jim, han är helt okej när han läser rakt upp och ner, tyvärr är det omöjligt att bortse från hans dåliga dramatiseringar, han låter på något sätt dryg och sarkastisk hela boken igenom!
Med det sagt, m du någon gång kommer till att du måste välja mellan att lyssna på en CD inläst (vilken CD som helst) av Jim Dale eller någon annan. Välj någon annan, han/hon kan inte vara sämre!

Stephen Fry Vs. Jim Dale 
   

5 juni 2012

Läsning i Maj

Ja då var det ju det här med temat....  Temat blir..... Engelska böcker :D ska läsa så många engelska böcker jag bara kan :D dock är jag rädd att en och annan bok på svenska kommer glida in men det tar jag inget extra för ;)
Jaha, så skrev jag inför den här månaden, hmm har jag lyckats? en och annan bok på svenska? säg i stället alla utan två på svenska! Mitt mål var också att skriva 5 recensioner. Svaret är i alla fall nej, jag har inte lyckats. Och eftersom jag hela tiden glömmer bort mina mål och inte håller mig till temat kommer jag nu under sommaren ta bort allt vad mål och teman heter! Jag ska helt enkelt bara göra det jag är bäst på, låta bli att tänka och bara läsa!

  Maj

Antal lästa böcker: 6 stycken varav 2 på engelska (haha så mycket för min engelska månad)
Bästa boken: Måste nog ta och säga Beastly (en av de engelska) gillade den skarpt och förälskade mig i historien, :)
Den boken jag gillade minst: Tyvärr måste jag nog säga Förföljaren av Magnus Nordin, den var lite seg och jag tycker inte att den är så speciellt läskig eller spännande som den påstås vara, mina förväntningar var för höga med andra ord.
Antal lästa sidor: 1444 s
Tjockaste boken: Beastly, den var så bra :)
Antal bokrecensioner:  enbart 1 :$ men nu när sommarlovet nalkas så lär det bli många fler hoppas jag :)
Antal inlägg: 11 st, känner att jag har hållit mig där ett tag nu, men det lär nog bli fler nu under sommaren :D


Utan varken tema eller mål tror jag att juni månad kommer slå rekord i inlägg och recensioner, jag vet inte hur det blir med läs rekord men inte långt ifrån får man hoppas :)


Lästa böcker i Maj månad ^^

    

3 juni 2012

Ryktet går!


Har du inget att gör ikväll kan du se denna film på femman! :) 21:00 börjar filmen Rumors has it "ryktet går" med Jennifer Aniston i som huvudrollsinnehavare. Kanske lite sent med info nu men fick inte reda på att den gick förrän för någon timme sedan! :)








  

= Ryktet går!
 





2 juni 2012

Läsningsstatus + En kort fråga

Ja då kommer ett sådant här klassiskt inlägg med den nuvarande läsningsstatusen, var ett tag sedan!
Hade tänkt att kombinera den med sammanfattningen av maj månad men jag kände för att skuta upp det inlägget i bara några dagar ;) (Jag är busig)

Under den senaste veckorna har jag knappt varit inne på twitter, facebook eller bloggen särskilt mycket, och ännu mindre har jag läst. En stor anledning är skolan, på senaste tid är det som om lärarna upptäckt att tiden börjar rinna ut för att plåga oss så de späckade veckorna med massor av plugg *Suck*
Men nu är det helg och jag fokuserar på läsningen för en gångs skull! Tyvärr kommer min läsningsbubbla spricka omgående då vi har två "prov" till denna vecka, glosor som ska tränas på och en inlämningsuppgift som ska lämnas in, än en gång *Suck!*

Men nu till läsningen, på senare tid börjar läsningssinnena att kicka igång igen efter en trög vinter och seg vår. Sommarlovet nalkas!

På bara några dagar har jag läst ut: Vad mina vänner inte vet, Vad min flickvän inte vet, Gossip Girl (del 1) och En bit av mig fattas.






Hade egentligen tänkt att skriva några recensioner nu men får se hur det blir med det, är så uppslukad av allt läsande. Frågan är, vilken bok ska jag läsa härnäst?

 
The Magician's Nephew som är första delen i serien The Chronicles of Narnia (Narnia)

eller

 
Godnatt mister Tom ?