20 april 2012

Döden i dina ögon

Här kommer en recension på boken Döden i dina ögon. Jag läste den i januari så den kommer lite sent men jaja, bättre sent än aldrig säger man väl? ;) Den här recensionen är den första som inte inleds med baksidan på boken för denna gång är den inte med. Ska jag fortsätta göra så här? :)

Titel: Döden i dina ögon
Författare: Rachel Ward
Serie: Första av tre
Antal sidor: 296s
Genre: Dystopi
Original språk: Engelska
Original titel: Numbers
Utgivnings år i Sverige: 2010 

Vad skulle du göra om du genom att möta någons blick genast fick reda på när personen i fråga skulle dö? Skulle du ta avstånd eller hålla dig kvar? Hur ska man egentligen göra om det gäller sin mamma, bästis eller en vän? Ska man leva sitt liv så gott man kan och skita i siffrorna eller ska man undvika dem och inte släppa ett dödsoffer inpå livet? För alla är offer i Jems ögon, alla har siffror i ögonen som representerar dagen de ska dö på och de är just Jem som kan se dem. Varför just hon? ja, det är en fråga hon ställt sig ända sedan hon först började se dem, vid sin födelse.

Jem är skolans outsider. Hon är världens outsider. Ingen vill vara med henne och för att vara rättvis bör det nämnas att hon inte vill vara med någon heller. Hon är femton år och hela hennes familj är död. Hon känner sig missförstådd av alla, inklusive hennes flertal fosterföräldrar. Men vad ska hon göra, finns det någon att lita på och anförtro sin hemlighet? Är det okej att berätta när någon ska dö?
   Allt förändras när hon träffar den sjuttonårige pojken Spider. Hon försöker ta avstånd men det är inte så lätt när det båda blir vittnen till en stor terrorist attack. Det kan väl inte vara annat än misstänksamt när två ungdomar springer för livet från London Eye bara några minuter innan stället sprängs i luften?

Spider tar med sig Jem och de flyr från sina gamla liv utan att se tillbaka. Inte nog med att polisen är efter dem, tiden nosar dem i hälarna. Vad ska Jem ta sig till när hon vet att den enda personen på hennes sida kommer att dö? Siffrorna har aldrig ljugit förr, kan hon stoppa dem nu? Tiden är knapp och det ser inte ljust ut.

Jag har aldrig i hela mitt liv läst en bok som Döden i dina ögon. Den är annorlunda på många sätt och vis. Den är skriven ur Jems perspektiv vilket är en stor del av charmen. Jag gillar den skarpt och detta är en bok som inte går att jämföra med så många andra. Del två i serien ligger bara på skrivbordet och suktar efter min tid. Del 1 får i alla fall 8 av 10 hjärtan, ett stort plus för den fräcka framsidan!

Döden i dina ögon -Adlibris
Döden i dina ögon -Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar